torstai 13. elokuuta 2009

Black Star

















Kahden brooklynilaisen MC:n Talib Kwelin ja Mos Defin muodostama duo on julkaissut vain yhden albumin, mutta silti Black Staria voidaan pitää yhtenä hip hopin kulmakivistä. Levy julkaistiin Tupacin ja Biggie Smallsin murhien jälkipuinnin aikaan vuonna -98 ja se myös otti kantaa senhetkiseen väkivaltaan ja ampumistapauksiin. Samaan aikaan 90-luvun loppupuolella aiemmin undergroundina tunnettu "conscious hip hop" nosti päätään, minkä johdosta suuren yleisön tietoisuuteen nousi myös uusia artisteja.

Levy on kriittisyydestä huolimatta myös älykäs ja leppoisa kokonaisuus. DJ Hi-Tek, joka myöhemmin teki yhteislevyn Kwelin kanssa, on luonut tunnelmalliset taustat ilman suurempia koukkuja. Levyä siis kannattelee artistien lyriikat ja flow eikä pelkästään biitit ja kertosäe, niinkuin tämän hetkisillä roskaräppäreillä. Etenkin Mos Def on ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen ottamalla kantaa ydinasekysymyksiin, hallituksen mahdollisesta osuudesta WTC-iskuihin ja hurrikaani Katrinan pelastustöihin. Kweli opiskeli vaihtoehtoteatteria ja työskenteli Brooklynin ensimmäisessä afro-amerikkalaisessa kirjakaupassa, jonka hän myöhemmin osti Mos Defin kanssa muuttaen sen opetus- ja kulttuurikeskukseksi.



Black Starin jälkeen Talib Kweli ja Mos Def ovat jatkaneet omilla teillään ja jatkaneet yhteistyötä vierailemalla toistensa julkaisuilla. Mos Def on jatkanut 90-luvun alussa alkanutta näyttelijän uraa ja hän on jopa ollut Emmy-ehdokkaana. Kweli taas on tehnyt paljon yhteistyötä eri artistien kanssa, kuten The Roots, Jean Grae, Common ja Norah Jones. Black Starin uusi levy on suunnitteilla ja se tulee tämän hetkisen tiedon mukaan näkemään päivänvalon vuonna 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti